A köles az egyike azon élelmiszereinknek, amit őseink nagy mennyiségben fogyasztottak, és nem véletlenül.
A köles amellett, hogy rendkívül tápláló, és rengeteg kedvező élettani hatással bír, nagyon sokoldalúan elkészíthető élelmiszer.
Ez az olcsó gabona, lúgosító hatásának köszönhetően könnyen emészthető. Természetesen gluténmentes, így az arra érzékenyek is bátran fogyaszthatják.
A köles tápértéke rendkívüli, magas a szénhidrát, rost és fehérje tartalma. Kiváló magnézium és foszfor-forrás, továbbá egyéb számos nyomelem és ásványi anyag mellett magas a vas, cink és kálcium tartalma.
A köles egyike azoknak az élelmiszereknek, amelyek kovasavban gazdagok. A kovasav, mint szerves vízben oldódó növényi szilícium, a szervezet számára könnyen hasznosítható. Részt vesz az immunfolyamatokban, feszesít és hidratál. Fontos szerepe van a csont-, kollagén és porcképzésünkben, valamint a kötőszöveteinket is támogatja, ezzel lassítva a bőr öregedését. A kölesben található kovasav erősíti a fogakat és a körmöket, valamint támogatja idegrendszerünket is. Ezért csontritkulás, gyakori fogszuvasodás vagy ízületi problémák esetén érdemes gyakrabban fogyasztani.
Megelőzheti az érelmeszesedést és normalizálja a vérnyomást. Szabályozza a vércukrot is így a szemek és a lép egészségét is szolgálja.
Fontos megjegyezni, hogy mint minden mást, a kölest is mértékkel együk, ugyanis glutén helyett goitrogéneket tartalmaz. A goitrogén anyagok ronthatják a pajzsmirigy működését, mert bizonyos mértékben gátolják a pajzsmirigy jód felvételét, ezért pajzsmirigyi problémák esetén egyáltalán nem javasolt a köles fogyasztása!
A köles sokoldalúan elkészíthető. Főzhetünk belőle kását, tehetjük salátába, és mivel hosszabb ideig telít el, mint például a fehér rizs, ezért érdemes köretként is alkalmazni.
RECEPT:
Köleskása reggelire, vagy desszert helyett:
Hozzávalók:
200g köles
3dl növényi tej
2db citrom (kezeletlen héjú)
vaníliás cukor – ízlés szerint
100g vörösáfonya vagy mazsola
Elkészítés:
A kölest érdemes egy órára vízbe áztatni, majd vízben megfőzzük. Amikor már kicsit puha és elfőtt a leve, hozzáöntjük a növényi tejet. Belefacsarjuk a citromok levét, belereszeljük a héját és hozzáadjuk a vaniliás cukrot. Kevergetés mellett, kása állagúvá főzzük. Még melegen beletesszük a vörösáfonyát vagy mazsolát.
