A doshádnak megfelelő hűsítő ételek

Nyáron, a hőség intenzitásának köszönhetően a Pitta hajlamos a fellángolásra. Az egyensúlyunk megtartása és az egészségünk megőrzése érdekében akkor is, ha nem a Pitta a születési Doshánk, érdemes olyan ételeket, italokat fogyasztanunk a melegben, amelyek hűtenek és kiegyensúlyoznak.

Az Ayurvéda szerint a nyár a Pitta dosha időszaka, ami június közepétől szeptember végéig tart. Ilyenkor a Pitta, vagyis a forró, nedves, kissé olajos minőségek lesznek a jellemzők. A napokon át tartó forró hőhullámok könnyen kizökkenthetnek minket egyensúlyunkból és még egy egészséges szervezet számára is megterhelő tud lenni. A nyári időszakban minden testtípusnál eltérő mértékben ugyan, de Pitta dosha növekedés tapasztalható. Ilyenkor sokkal ingerültebbek vagyunk, hamarabb jelentkeznek gyomorbántalmak (émelygés, hányinger, reflux, hasmenés) és a bőrünk is érzékenyebb lehet az általánosnál (bőrkiütések, herpeszek, legégések). Ilyenkor fontos, hogy olyan ételeket és italokat fogyasszunk, amelyek nem erősítik tovább a Pittát, hanem inkább csökkentik.

Szerencsére az  Ayurvédának köszönhetően étrendünket könnyedén összehangolhatjuk nem csak a születési doshánkkal, de az adott évszakkal is.

Íme egy lista azokról az ételekről, amiket testtípusodnak megfelelően ajánlott a nyári időszakban fogyasztanod.

VATA

A Vatá-t az édes, lédús és földelő ételek harmonizálják, mint például:

  • édesburgonya
  • uborka
  • cukkini
  • répa
  • cékla
  • édes gyümölcsök (mangó, érett banán)
  • teljes kiőrlésű gabonák (rízs, zab)
  • tejtermékek (tej, ghee)
  • Édesítő (méz)
  • kókuszvíz

PITTA

Pitta Dosha esetén fontos a hűsítő, hidratáló ételek fogyasztása:

  • leveles zöldségek (spenót)
  • uborka
  • brokkoli
  • spárga
  • karfiol
  • Édes gyümölcsök (dinnye, körte)
  • Tejtermékek közül a tej és yoghurt
  • Gabonák (árpa és rízs)
  • Juharszírup
  • kókuszvíz

KAPHA:

A Kapháknak a könnyű, száraz, kesernyés ételek fogyasztása az ajánlott:

  • Leveles zöldségek
  • Paprika
  • spárga
  • retek
  • kelbimbó
  • savanyú gyümölcsök (alma, gránátalma)
  • Könnyű gabonák (quinoa és árpa)
  • Hüvelyesek: lencse
  • Édesítő helyett fűszerek: kurkuma és gyömbér
ez is érdekelhet..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *