Nyáron, a hőség intenzitásának köszönhetően a Pitta hajlamos a fellángolásra. Az egyensúlyunk megtartása és az egészségünk megőrzése érdekében akkor is, ha nem a Pitta a születési Doshánk, érdemes olyan ételeket, italokat fogyasztanunk a melegben, amelyek hűtenek és kiegyensúlyoznak.
Az Ayurvéda szerint a nyár a Pitta dosha időszaka, ami június közepétől szeptember végéig tart. Ilyenkor a Pitta, vagyis a forró, nedves, kissé olajos minőségek lesznek a jellemzők. A napokon át tartó forró hőhullámok könnyen kizökkenthetnek minket egyensúlyunkból és még egy egészséges szervezet számára is megterhelő tud lenni. A nyári időszakban minden testtípusnál eltérő mértékben ugyan, de Pitta dosha növekedés tapasztalható. Ilyenkor sokkal ingerültebbek vagyunk, hamarabb jelentkeznek gyomorbántalmak (émelygés, hányinger, reflux, hasmenés) és a bőrünk is érzékenyebb lehet az általánosnál (bőrkiütések, herpeszek, legégések). Ilyenkor fontos, hogy olyan ételeket és italokat fogyasszunk, amelyek nem erősítik tovább a Pittát, hanem inkább csökkentik.
Szerencsére az Ayurvédának köszönhetően étrendünket könnyedén összehangolhatjuk nem csak a születési doshánkkal, de az adott évszakkal is.
Íme egy lista azokról az ételekről, amiket testtípusodnak megfelelően ajánlott a nyári időszakban fogyasztanod.
VATA
A Vatá-t az édes, lédús és földelő ételek harmonizálják, mint például:
- édesburgonya
- uborka
- cukkini
- répa
- cékla
- édes gyümölcsök (mangó, érett banán)
- teljes kiőrlésű gabonák (rízs, zab)
- tejtermékek (tej, ghee)
- Édesítő (méz)
- kókuszvíz
PITTA
Pitta Dosha esetén fontos a hűsítő, hidratáló ételek fogyasztása:
- leveles zöldségek (spenót)
- uborka
- brokkoli
- spárga
- karfiol
- Édes gyümölcsök (dinnye, körte)
- Tejtermékek közül a tej és yoghurt
- Gabonák (árpa és rízs)
- Juharszírup
- kókuszvíz
KAPHA:
A Kapháknak a könnyű, száraz, kesernyés ételek fogyasztása az ajánlott:
- Leveles zöldségek
- Paprika
- spárga
- retek
- kelbimbó
- savanyú gyümölcsök (alma, gránátalma)
- Könnyű gabonák (quinoa és árpa)
- Hüvelyesek: lencse
- Édesítő helyett fűszerek: kurkuma és gyömbér